17 tot en met 22 maart: de Week van Circulaire Economie
In de gemeente Sluis zitten verschillende duurzame ondernemers. Schoenmakerij Van Caldenborgh uit Oostburg is er één van.
Aan het woord is eigenaar Ruud van Caldenborgh
“Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol binnen de schoenreparatie branche. Niet alleen bij de reparaties zelf – waarmee we schoenen en aanverwante producten behoeden voor de afvalberg – maar ook bij verzorgingsproducten en verpakkingsmaterialen van verkochte artikelen. Ons werk zorgt ervoor dat een favoriet paar schoenen langer meegaan en aangepast kunnen worden aan de persoonlijke behoeften”.
Door schoenen te herstellen en te repareren, dragen schoenmakers bij aan een duurzamere wereld en helpen ze de ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovendien zijn gerepareerde schoenen vaak van betere kwaliteit dan veel nieuwe schoenen. Door te kiezen voor reparatie in plaats van vervanging, steunt u niet alleen de ambachtelijke schoenmaker, maar draagt u ook bij aan een circulaire economie.
Het hergebruiken van materialen zoals leer en zolen is vaak lastig, omdat deze onderdelen meestal versleten of ‘op’ zijn. Toch zorgt een goede reparatie ervoor dat schoenen langer mee kunnen en daarmee alsnog bijdragen aan circulariteit. Ik werk inmiddels tien jaar in dit vak en zie gelukkig dat steeds meer mensen kiezen voor reparatie. Er is echter nog ruimte voor verbetering: vroeger werd er veel meer gerepareerd en waren er ook veel meer schoenmakers”.
Toekomstvisie
“Als duurzame ondernemer wil ik mij blijven ontwikkelen en zoeken naar nog betere en duurzamere oplossingen binnen het vak.
Op de foto's hieronder zie je een sneaker waarvan zowel de zolen als de binnenzolen versleten waren. Deze haalde ik volledig uit elkaar en voorzag ze van nieuwe, zelfs betere zolen dan de originele. Daarnaast reinigde ik het suède en behandelde het zodat de schoen er weer als nieuw uitziet.
Een tip voor de bewoners van Sluis? Laat uw schoenen repareren! Zo bespaart u geld én helpt u mee aan een duurzamere wereld”.