Bewonersbijeenkomst woensdag 12 maart
“Het zou zonde zijn als we over 10 jaar kunnen zeggen: hadden we maar beter opgelet. Terwijl ze ons met al onze angst en onzekerheden ons tegen elkaar proberen uit te spelen. Want echt, het is niet zo ingewikkeld. Ik denk dat we niet de hele tijd naar de politiek moeten blijven kijken en denken ze bakken er weer niks van. Maar ja, het gaat nooit bij de politiek vandaan komen. Politici lopen nooit voorop. Die kijken naar de peilingen en wat mensen willen horen. Ze zeggen onze leiders zijn volgers. Dus als wij willen dat het beter gaat dan moeten wij ze een beetje de goeie kant opsturen. Bedrijven zijn er om geld mee te verdienen, de politiek is er voor ’t amusement en als we echt iets voor elkaar willen krijgen dan doen we dat gewoon lekker zelf.”
Burgerschap
Een klein fragment uit de oudejaarsconference van Pieter Derks met zijn visie op de huidige politiek en burgerschap die hij op pakkende wijze weergaf. Een verademing, na jaren geluisterd te hebben naar een conferencier die zijn kijk op de wereld over ons uitstrooide met veel bombarie en de nodige krachttermen. Maar ach, we zullen maar denken zoveel mensen zoveel wensen en nog meer gebreken. En dat laatste is iets waar wij het even met jullie over willen hebben. Het soort gebrek waar we met z’n allen verantwoordelijk voor zijn of waar we, als we dat willen, met z’n allen ook iets aan kunnen doen. Dus een beroep doen op jullie moreel kompas om een steentje bij te dragen om gaten te helpen dichten. Gaten in onze samenleving die zijn ontstaan door ontmanteling van professionele zorg, bezuinigingen, ongelijke kansen, vergrijzing, verschraling van middelen, maar ook door "minder mens tot mens"contact. Want echt het is niet zo ingewikkeld. Kijk eens naar je buurman die altijd alleen is, vraag je oude tante eens op de koffie en breng je opa naar het ziekenhuis als hij voor controle moet. Hoe moeilijk kan het zijn?
Samen Redzaam. Hoe dan?
Hoe bouwen we aan een zorgzame en leefbare samenleving? Wat ligt in onze eigen handen, wat kan en mag een ander van ons verwachten? Welke mogelijkheden hebben we als inwoners zelf om samen initiatieven te ontplooien? Wat kunnen we van de gemeente verwachten? Als voorbereiding op deze avond hebben we onze voelhorens uitgestoken bij maatschappelijk betrokken organisaties en stads- en dorpsraden. De verzamelde informatie dient als gespreks- en discussiemateriaal en hopelijk ook als lokaal toekomstperspectief. En wat voor Pieter geldt, kan mogelijk ook voor ons gelden: we zijn op ons best om vijf voor twaalf als we het aandurven om weer zelf de touwtjes in handen te nemen.
Om te kijken welke kansen en mogelijkheden we als burgers zelf kunnen creëren om de gaten te dichten gaan we op woensdag 12 maart in gesprek met inwoners van de gemeente Sluis. We organiseren deze avond in samenwerking met Petra van der Horst, directeur van de Landelijke Koepel van Adviesraden Sociaal Domein.
Praat mee tijdens onze bijeenkomst op 12 maart. Het programma is als volgt:
19.00 uur: inloop en ontvangst
19.30 uur: start van het programma, welkom door de voorzitter van de RMDO
19.35 uur: inleiding door de presentator van de avond, Petra van der Horst: hoe ziet de samenleving in de gemeente Sluis er in 2025 uit?
20.00 uur: gelegenheid tot het stellen van vragen
20.15 uur: plenaire vraag aan alle aanwezigen: stel u leeft in 2035. Over welke groepen inwoners maakt u zich het meeste zorgen als het over hun welbevinden gaat?
20.30 uur: discussie in groepen aan de hand van praktijksituaties tussen nu en over 10 jaar.
21.15 uur: terugkoppeling uit de groepen
21.30 uur: afsluiting en einde
Locatie: Ledeltheater Oostburg
Graag van tevoren aanmelden via e-mail: .
Wees er snel bij want vol = vol. Toegang is gratis evenals koffie, thee en fris.
Korte introductie van de presentator van de avond, Petra van der Horst:
"Ik ben veel in contact met onze leden (gemeentelijke adviesraden in het sociaal domein) en met gemeentes en weet zo wat er leeft onder mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben en ken daardoor de uitdagingen van gemeentes. Door mijn rondreis door het land zie ik ook wat er lokaal ondernomen kan worden als antwoord op de zorgtekorten".